Erkki Johansson Järki käteen

Puutteellista uutisointia - taas

Suomen Kuvalehti julkaisi artikkelin 15.03.2019 tutkimuksesta sähkötupakan vaarallisuudesta, missä esitettiin sähkötupakan käyttäjillä olevan n. 25% suurempi riski sairastua sepelvaltimotautiin kuin ei-tupakoitsijoilla. Tietenkin jätetään huomiotta se pikkuseikka, että tupakanpolttajilla tämä riski on 78% korkeampi kuin ei-tupakoitsijoilla. Vastaavat riskin kasvuluvut sydänkohtaukselle olivat sähkötupakeilla 34%, paperosseilla 165%.

Käsi ylös, kuka muistaa kuulleensa jonkun väittävän että sähkötupakat ovat täysin riskittömiä? Minun tietääkseni niistä on mainittu ainoastaan se, että ne ovat vähemmän vaarallisia kuin tupakanpoltto.

Tuossa Kuvalehden jutussa, kuten ei sen lähdekirjoituksessakaan mainita lainkaan sitä, ovatko tutkimukseen osallistuneet sähkötupakoijat A) olleet aikaisemmin tupakanpolttajia tai B) osa-aikaisia tupakanpolttajia tälläkin hetkellä. Alkuperäinen tutkimus ei ota näitä tekijöitä huomioon.

Esimerkki elävästä elämästä: Itse olen polttanut tupakkaa n. 30 vuotta, kunnes kuulin sähkötupakoista, uteliaana kokeilin uutuutta ja vaihdoin keuhkoputkieni toivomuksesta pois polttamisesta. Mutta kun tulevaisuudessa saan sydänkohtauksen, minut tilastoidaan sähkötupakoitsijana. Kumpikohan pahe on enemmän vaikuttanut tulevaan sydänkohtaukseeni? Kolmekymmentä vuotta tupakanpolttamista vai 5-10 vuotta sähkötupakkaa? Tilastoihin voi eksyä virheitä, tälläkin tavalla.

Kirjoituksessa myös mainittiin sähkötupakan käyttäjien kärsivän yli 50 prosenttia todennäköisemmin masennuksesta tai ahdistuksesta kuin tupakoimattomien. Tässä voisin kyllä kysyä vastakysymyksen: kuinka paljon masentuneet käyttävät sähkötupakkaa (tai polttavat) enemmän kuin ei-masentuneet? Korrellaatio ei merkitse kausaatiota. Alkuperäinen tutkimus ei ota tähänkään kantaa.

Tutkimuksen ongelmia, kuten syy-seuraus-suhteiden arvoinnin puuttumista ja aikaisempien elämäntilanteiden vaikutuksen puuttumista ei Suomen Kuvalehden artikkelissa mainita lainkaan. Tämä on vakava puute. Toivon, että suomalaiset kirjoittelijat ottavat opikseen. Mutta en pidätä henkeäni sitä odotellessa.

Tässä se artikkeli, jota SK on käyttänyt lähteenään: E-cigarettes linked to heart attacks, coronary artery disease and depression

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

Toimituksen poiminnat