Erkki Johansson Järki käteen

Riemuidioottejako?

Äiti syyttää: Tokmanni myi 16-vuotiaalle kiellettyjä kaasuja, sydän pysähtyi - ”Ei tiedetä, minkälaisena saan hänet takaisin”

https://www.iltalehti.fi/kotimaa/201808182201145406_u0.shtml

Kai lastaan voi kasvattaa paremminkin kuin niin että hän imppailee mitä tahansa kaasuja? Ei siinä kukaan muu ole syyllinen kuin äiti itse. No OK, ehkä isä mutta häntä ei mainittu uutisessa, joten luulen että hänet on potkittu pois lapsen kasvatuksesta jo aikaa sitten.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän Timoteus kuva
Timo Huolman

antakaa nyt peekele uhreille itselleenkin jotain vastuuta hölmöilyistään,
ei se syyllinen aina muualta, jos mistään löydy vaikka kuinka veetuttaisi, hän halusi vetästä pikafirrit välittämättä yliannostuksen aiheuttamasta välittömästä hengenvaarasta, aika varmasti on koulussakin varoiteltu, mutta tuskin kovinkaan syvällisesti opetettu että miksi, että ymmärtäisivät ne seikat joiden vuoksi ja joita on syytä tarkkailla/varoa, saatika että olisi taottu nuppiin, että mitä sitten jos kuitenkin.

nuoriso on hölmöillyt ennenkin ja hölmöilee vastakin ja lähes täysin riippumatta siitä onko kyseinen yksilö hyvin vai huonosti kasvatettu,
älykäs tai idiootti.

teinit kokeilevat rajoja ja joskus se nyt vaan menee vituiksi eräänlaisten sattumien sarjana, omassakin nuoruudessani lähti kilttejäkin poikia teiniuhmapuuskissaan ja jokunen tyttökin aivan tahattomasti enkelikuoroon kun lähtöjään aivan harmitonkin tsoukki eskaloitui ihan kokemuksenkin puutteesta hengenlähtöön.

valitettavaa että näin käy, mutta se on rehellinen tosiasia, se on sitä riemuidiotismia jos tämä termi sallitaan.

ei kaikille ikäville sattumuksille yksinkertaisesti ole olemassa konkreettista syytä/syyllistä.

syvä osanottoni omaisille, todellakin

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Silti fiksuista kodeista kasvatetut muksut ovat harvemmin taipuvaisia imppailemaan kaasuja, eivätkä vanhemmat syytä omien junioriensa hölmöilyista muita tahoja, kuten tässä tapauksessa kauppaketjua.

Italialaiset muksut eivät kännäile kaduilla takamus märkinä ja pitkä sylki poskilla ns. Taiteiden öinä.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

#2

>Silti fiksuista kodeista kasvatetut muksut ovat harvemmin taipuvaisia imppailemaan kaasuja ....

ooo

joo..... jos määritellään fiksuiksi kodeiksi ne joista ei tule imppailevia nuoria...

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Ikävä kyllä ihmiskunnan keskimääräisen typeryyden määrä lisääntyy nopeammin, kuin mitä evoluutio kykenee karsimaan.

Jokainen miettiköön syitä keskuudessaan.

Käyttäjän ErkkiJohansson1 kuva
Erkki Johansson

Sitähän tässä, kuten niin monessa muussakin yhteydessä peräänkuulutetaan: luonnonvalinnan estämistä.

Käyttäjän deneidez kuva
Petri Pakarinen

Jos tarkastellaan kaikkia...

Äiti:
Joo, tuskin äiti on kannustanut poikaansa imppaamaan ja valistanut häntä yleisesti päihtymisestä.
-> Syytön

Isä:
Ei tule jutussa ilmi. Jos on paikalla, niin voinee olettaa samaa kuin äidistä.
-> Syytön

Liike:
Jos halutaan kitkeä pois kaikki väärinkäyttömahdollisuudet, niin kauppa ei voisi oikein myydä mitään. Kaiken kieltämisen jälkeen luettaisiin luultavasti kärpässienien syönnistä.
-> Syytön

Poika itse:
Hän halusi päästä päihtyneeseen tilaan ilmeisesti keinolla millä hyvänsä. Näin itsekin jo peruskoulussa tälläisiä henkilöitä, eikä heitä kiinnostanut se, että miten vaarallista minkäkin imppaaminen tai vetäminen oli. Eli teki joku muu mitä hyvänsä, niin he vetivät päänsä sekaisin välillä käyttäen liimaa ja maalia ja välillä ties mitä.
-> Tietenkin omista teoista pitää ottaa vastuu. Muutenkin "fiksu" poika ei tainnut olla ihan niin "fiksu".

Yhteiskunta:
Alaikäisiltä on kiellettyä päihdeaineet ja jos he haluavat päästä päihtyneeseen tilaan, heidän täytyy joko löytää hakija tai kokeilla jotain vaarallista.
-> Periaatteessa osasyyllinen uhrin kohdalla, koska hänen päihtymismahdollisuuksia oli kavennettu.

Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos

Selvin syyllinen lienee kaverit tai muut lapset, joilta poika sai typerän ajatuksensa ja otti mallia.

Toki heilläkään ei ole suoraa vastuuta siitä, että joku toinen idiootti tekee samaa.

Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos
    «Kai lastaan voi kasvattaa paremminkin»

Ajattelit sitten, että vanhemmilla on jokin täydellinen vaikutusvalta lastensa tekemisiin ja heitä on siten sopivaa syyllistää. Jaa, se myyttinen kasvatus. Kasvatus ei valitettavasti ole aivan niin helppoa tai edes mahdollistakaan, etteikö joku aina pääsisi viisastelemaan sen puutteesta.

Käyttäjän ErkkiJohansson1 kuva
Erkki Johansson

Ei vanhempien vaikutusvallan tarvitse olla täydellinen, mutta esim. meidän suvussamme ei muita päihdeongelmia ole tavattu kuin muutamalla keski-ikäisellä ja sitä vanhemmalla jäsenellä melko runsasta alkoholinkäyttöä; ei niin paljon että omaisuuksia olisi juotu mutta enemmän kuin yleensä kohtuukäytöksi katsottavia määriä. Jos tämä ei johdu kasvatuksesta, mistä sitten?

Jostakin oudosta syystä tuollaiset imppausharrastukset tuppaavat kasaantumaan tiettyihin porukoihin ja välttävän kokonaan toiset. Mitä sinä ehdottaisit syyksi tähän?

Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos
    «mutta esim. meidän suvussamme ei muita päihdeongelmia ole tavattu»

Onneksi olkoon, jos suvussasi yksikään nuori ei koskaan ole juonut alkoholia alaikäisenä, varastanut mitään tai muutenkaan koskaan käyttäytynyt tottelemattomasti. Todella harvinaista! Tulee silti mieleen, etteivät kaikki nuorten tempaukset välttämättä ole yleisessä tiedossa. Tuskinpa tuo kaasukokeilukaan olisi suvun tietoon päätynyt jos ei olisi käynyt huonosti.

    «Jos tämä ei johdu kasvatuksesta, mistä sitten?»

Paikallisesta nuorisokulttuurista, suvun sosioekonomisesta asemasta, tuurista ja muusta sellaisesta? Ehkä ennen kaikkea siitä, että lapset ovat ihmisiä.

    «Jostakin oudosta syystä tuollaiset imppausharrastukset tuppaavat kasaantumaan tiettyihin porukoihin ja välttävän kokonaan toiset. Mitä sinä ehdottaisit syyksi tähän?»

Nuoret toki aina pyrkivät differentioitumaan toisistaan eri tavoin, tavoitellessaan hyvää tai edes kohtuullista asemaa keskuudessaan. Uskaltaminen tehdä rajuja juttuja ja haastaa aikuisten asettamia normeja on yksi tapa millä nuoret voivat rakentaa identiteettiään ja tavoitella asemaa tai arvostusta toistensa silmissä. Tämä taitaa olla erityisesti poikien juttu ja toki kasautuu kapinaidentiteetin valinneisiin porukoihin.

Perusongelmana on, että mitä enemmän jotain pyritään rajoittamaan, sitä enemmän sitä halutaan tehdä, koska juuri se on tuon lokeron ajatus. Rajoittamisen keinoilla on varmasti merkitystä, mutta myös sillä, miten lasten yhteisöt muodostetaan, sekä aikuisten kulttuurilla, josta nämä ilmiöt usein periytyvät.

Toimituksen poiminnat